Babyinfo – Ting du ikke vidste

Babyinfo til dig der er gravid, ønsker gravidtet eller er nybagt forældre. Det er en helt ny verden der åbner sig op! Den er både spændende og fantastisk, men der er noget babyinfo man godt ville havde vidst på forhånd.

Tag tingene i dit eget tempo

Babyen sover næsten 90% af tiden de første to uger, og begynder derefter gradvist at være mere vågen. Det er bare træls når folk gerne vil se og holde den lille. Jeg er dog ikke en af de type mennesker som vækker barnet bare fordi folk gerne vil holde det. Nej, barnets behov kommer først, så jeg vækker hende IKKE fordi folk kommer. Så må de vente til hun vågner eller komme igen en anden gang. Brug den første tid sammen, lær hinanden at kende og tag besøgende i det tempo der passer jer!

Urolig og trist baby?

Barnet kan godt have spændinger eller være låst i nakken, ryggen eller hofter. Det kan komme til udtryk ved at at barnet er uroligt, maveproblemer, dårlig søvn, græder. Besøg derfor gerne en kraniosakral, fysioterapeut eller kiropraktor, hvis du har mistanke.

Stramt tungebånd og ammeproblemer

Har barnet svært ved at lukke om brystet, svært ved at holde vakum eller sluger meget luft, så KAN det være symptomer på stramt tungebånd. Man kan få en henvisning til en øre-, næse- og halslæge til undersøgelse. Lægen kan klippe det i løbet af 1 min. Det gjorde en kæmpe forskel for vores nr. 2 ! Læs mere om emnet og symptomer på stramttungebånd her og tal med din sundhedsplejerske hvis du er i tvivl.

Ammekampen

En vigtig babyinfo. At kunne amme kommer ikke nødvendigvis nemt og naturligt. Det kan være en lang og hård kamp. Dine brystvorter kommer til at gøre SINDSYGT ondt!! Når man ammer så mange gange i døgnet kommer de til at gøre vildt ondt, selv med suttebrikker. Læs min ammehistorie her. Har du problemer med amning kan du søge professionel rådgivning på Ammenet.

Fyldt mælkebar

Når mælken løber til og når barnet ikke har ammet længe så bliver ens bryster sten hårde og gør vildt ondt! Mælken begynder at løbe, selv ved det bryst du ikke ammer på. Det gør den også hvis brystvorterne bliver stimuleret fx. ved bad eller barnet græder. Derfor kan det anbefales at sove med ammebh’en på og have ammeindlæg i både dag og nat.  

Uorden i understellet

Man bløder selvfølgelig efter fødselen, men ingen fortæller en at man bløder i omkring 2-3 uger. Nogle gør sikkert længere tid og andre færre. Det kan være utrolig smertefuldt at lade vandet efterfølgende, så et fantastisk tip er at skylle med vand, mens man tisser, for at mindske svien og smerter.

Alt larmer

Når man har et spædbarn der prøver at sove, så finder man virkelig ud af hvor meget alt omkring en larmer! Folks børn, kontorstolen, døre der lukkes eller fuglene! Alt er så nyt for barnet, så det reagere på ALT. Heldigvis vænner de sig så småt til de vante lyde og kan godt sove. 

Navlestrengen

Der går 4-7 dage før barnets navlestreng falder af. Den kan godt væske og bløde lidt. Og det STINKER! Det er jo kød der rådner på en måde, og det er ikke super lækkert.

Hjælp, mit barn skeler!

Det er ikke unormalt at barnet er skeløjet nogle gange, de første par uger. Barnet har ikke været vant til at skulle fokusere og dermed træne musklerne så derfor kan øjnene godt kigge lidt forskelligt rundt. Det skulle gerne blive bedre med tiden, helt af sig selv.

Alt handler om bleen!

ALT kommer til at handle om det der er i bleen. Mængde, hyppighed, farve, kosistens er noget man pludselig går meget højt op i! Man hører tit at spædbørn skider hele, men det er meget normalt at de også kun gør det en gang i ugen, når de bliver ammet. Det er meget forskelligt hvor tit de har afføring, men så længe det ser ud som det skal og barnet opfører sig normalt, så er alt fint.

Pak cremer og olier langt væk

Efter at have svømmet rundt i fostervand, kan barnet godt skalle lidt, da huden udskiftes de første par uger. Specielt på hænder og fødder. De må dog ikke smørres med cremer, da de skal have lov til at komme af med huden og huden indenunder er super blød og lækker, så vent med at bruge cremer og olier på barnets hud.

Blå hænder og fødder

Vi troede at vores lille baby frøs hele tiden, da hendes hænder og fødder næsten hele tiden var koldere end resten af kroppen. Men det skyldes at deres blodomløb ikke er så godt endnu og derfor bliver de kolde, men det gør ikke noget, så længe de har det lunt og godt.

Undgå cremer og olier

Det er ikke nødvendigt at bruge penge på cremer og olier til barnet, da man slet ikke må bruge det! Det frarådes at bruge cremer og olier til barnets hud, da huden så ikke kan ånde. 

Mål temperaturen i nakken

Barnet kan ikke selv regulere sin kropstemperatur, så ved at mærke barnet i nakken ved man om det fryser eller sveder. Hvis barnet er svedig i nakken så er det for varmt, men er det ok tilpas, så er det fint. Det er smart nok, især hvis de sover udenfor i barnevognen, hvor det kan være svært at vurdere varme og kulde, de forskellige årstider.

Hold igen med badning

Barnet må også kun bades ca. hver 4-5 dag for ikke at fjerne det naturlige fedtlag. Af samme grund skal man også helst lade være med at fjerne fosterfedtet efter fødselen, da det er med til at beskytte huden, og trænger selv ind med tiden. Bade udtørrer huden, og er reelt ikke nødvendigt hvis barnet ikke er beskidt.

Pas på kokosolien

Fra barnet er 2 uger gammel, skal det have D-vitamin dråber, indtil det er 2 år. Det anbefales dog at købe dem der ikke er lavet på kokosolie, da det godt kan give ondt i maven. 

Suttebehov

Alle børn har et naturligt suttebehov når de bliver født. Dog er nogle børns behov større end andres. Vores baby ville ligge ved brystet det meste af døgnet hvis hun kunne og specielt når hun har ondt i maven så søger hun meget! Efterhånden lærer man at skelne mellem sult og hygge, og derfor har vi taget sutten i brug så hun kan få stillet behovet uden at det skal være ved brystet. Det anbefales dog at holde igen med at tilbyde sutten til man har fået etableret amning/flaske ordenligt. Helt klart vigtig babyinfo!

Suttetræning

Barnet skal først lærer at bruge sutten. I starten bliver de ved med at spytte den ud, og det er nødvendigt at holde let på sutten da den ellers falder ud. Prøv evt forskellige størrelser og faconer, for at se hvad dit barn foretrækker. Der er dog også bare nogen børn, som slet ikke vil tage en sut.

Du bliver dybt afhængig

Man bliver dybt afhængig af sin baby! Også selvom barnet til tider skriger meget til, men så snart man er væk mere end et par minutter så er savnet der! Det er dog vigtigt at huske sig selv, og bruge tiden når barnet sover.

Lad det praktiske ligge

Man finder ud af, at der sagtens kan gå en hel dag uden at man får lavet noget som helst pga man er fanget med en baby på armen. Og man finder ud af hvor mange timer man faktisk bruger på at sidde og kigge på barnet. Husk på, barsel er til for at du skal passe dit barn. Du skal derfor ikke have dårlig samvittighed over opvasken, vasketøjet og nullermænd. Dit job, er at passe barnet!

Nice-to-have og need-to-have

Der er kæmpe forskel på disse to lister, og det kan være en fordel at forhøre sig ved venner og familie der allerede har børn. De har masser af vigtig babyinfo, og kan fortælle hvad der er nødvendigt og hvad der er overflødigt at købe. Personlig anbefalinger: slyngevugge, vikle og babynest!

Tigerspring

Udviklingsspring som alle børn går igennem på forskellige tidspunkter. Rigtig god babyinfo. Det giver et godt indblik i barnets udvikling at følge med i trinene, samt en god forståelse for hvorfor barnet i perioder søger ekstra tryghed og er irritabel. Køb bogen Vidunderlige Uger – klik her!

Jeg håber du kan bruge lidt af det delte babyinfo

Find inspiration til børneværelset, for både drenge og piger – tjek Kidsroombyc

Spørg og kommentér endelig.

Stay tuned for more
Follow – @iamcamey

<3

Skriv et svar